Skip to content
Sök

Lägersommaren 2024 på Norrbyskär är uppdelad i fyra perioder. Under varje period finns det möjlighet att välja en rad olika uppdrag. En del uppdrag varar över en hel period och handlar till stor del om att ta hand om gården och serva våra läger med bland annat aktiviteter och mat, dessa kallar vi gårdsuppdrag. Andra uppdrag är mer fokuserade på läger och varar i en till två veckor, dessa kallar vi lägeruppdrag.

Vi anser att det är positivt att om du vill vara ledare på flera läger eftersom det ger dig möjlighet att utvecklas och hinna lära dig ännu mer men det går givetvis bra att ansöka om att vara ledare på enskilda läger. Oavsett vilket uppdrag du väljer är du en del av en stor grupp ledare som alla har ett gemensamt mål: att ge lägerbarnen en fantastisk upplevelse! Nedan kan du läsa om det olika uppdragen som finns att välja bland.

Lägerteam

Varje läger har sitt egna ledarteam som tillsammans planerar, genomför och utvärderar läget. Varje ledarteam består av en lägerchef och en eller flera lägerledare samt ledaraspiranter. Vilket av dessa lägeruppdrag du söker beror på din ålder samt tidigare erfarenheter av ledarskap. Oavsett uppdrag arbetar ni tillsammans som ett team och för deltagarna är det ingen skillnad.

Det allra häftigaste med att ha ett lägeruppdrag är att du får lära känna deltagarna och bidra till deras personliga utveckling där du har möjlighet att observera hur de växer. Ett utmärkt tillfälle att utveckla dina egna ledaregenskaper. Vi utlovar långa dagar fyllda med utmaningar, men också framförallt skratt. Kanske får en lägerdeltagare dig som förebild, och svär att hen kommer “bli precis som dig när jag blir stor”. Att vara lägerledare kräver mycket energi men det ger också väldigt mycket tillbaka.

Tillsammans ser ni i ledarteamet till att deltagare får en underbar lägerupplevelse. Ni  arbetar aktivt med deltagarna, instruerar och inspirerar dem samt skapar en trygg miljö som gör att de trivs, vågar utmana sig själva och utvecklas. Dagarna fylls med lek, bad och aktiviteter som ni ledare håller i samt aktiviteter där ni får stöd av gårdens instruktörer.  

Det är bra om ledarteamet är med under periodens upptaktsdagar, som är två dagar i början på var och en av de tre perioderna under sommaren. Då får lägrets ledare lära känna andra och lägergården, samt delta i gemensamma aktiviteter. Vi ser positivt på att söka flera lägeruppdrag under en och samma period, och det är även något som tidigare ideella lägerledare rekommenderar.

  • Lägerchef

    Som lägerchef arbetar du aktivt med deltagarna, instruerar och inspirerar dem samt skapar en trygg miljö som gör att de trivs, vågar utmana sig själva och utvecklas. Utöver det ansvarar du över handledning av ditt ledarteam samt planering och utvärdering av lägret, med stöd av lägergårdschef eller programis. Ditt lägerteam uppmärksammar, peppar och stöttar enskilda deltagare, samtidigt som ni ser till att lägret har en positiv gruppdynamik där alla mår bra. Passar perfekt för dig som har ett intresse av att jobba med barn och unga, intresserad av grupprocesser, ansvarsfull, trygg, och pedagogisk. Du är också bra på att lyssna och förstå andra människor, skapa ett bra klimat på läger och kan utmana, stötta och utveckla lägerledare och lägeraspiranter.  Dina dagar som lägerchef är långa och händelserika där du spenderar dagarna tillsammans med deltagarna. Tillsammans fyller ni dagarna med lek, bad och aktiviteter samtidigt som ni lär känna varandra där du samtidigt handleder och delegerar uppgifter till ditt lägerteam.

     

    Handledd av: Lägergårdschef alt Programis

    Förkunskaper:  Intresserad av grupprocesser och av barn & ungdomsverksamhet samt är ansvarsfull, trygg, positiv och pedagogisk. Det är meriterande om du har gått LASPen (KFUM Umeås Ledaraspirantutbildning) eller har andra ledarerfarenheter.

    Utbildningar: Safe space, Upptaktshelgen och Återträffshelgen, samt vår HLU(Högre Ledar Utbildning). Önskvärt är också TSU-utbildning. 

    Ersättning: Kost, logi samt 250 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 20 år

  • Lägerledare

    Som lägerledare arbetar du aktivt med deltagarna, instruerar och inspirerar dem samt skapar en trygg miljö som gör att de trivs, vågar utmana sig själva och utvecklas. Du är en del av ett lägerteam där ni uppmärksammar, peppar och stöttar enskilda deltagare, samtidigt som ni ser till att lägret har en positiv gruppdynamik där alla mår bra. Dina dagar som lägerledare är långa och händelserika där du spenderar dagarna tillsammans med deltagarna. Tillsammans fyller ni dagarna med lek, bad och aktiviteter samtidigt som ni lär känna varandra. Du är deltar även i planering och utvärdering innan respektive efter lägret.

     

     

    Handledd av: Lägerchef som ingår i samma lägerteam.

    Förkunskaper:  Intresserad av grupprocesser och av barn & ungdomsverksamhet samt är ansvarsfull, trygg, positiv och pedagogisk. Det är meriterande om du har gått LASPen (KFUM Umeås Ledaraspirantutbildning) eller har andra ledarerfarenheter.

    Utbildningar: Safe space,Upptaktshelgen och Återträffshelgen, Önskvärt är också TSU-utbildning. 

    Ersättning: Kost, logi samt 150 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 18år

  • Ledaraspirant

    Att vara lägeraspirant är ett perfekt uppdrag för dig som ännu inte har erfarenheten eller åldern för att vara lägerledare men vill lära dig mer om ledarskap och utveckla dina förmågor. Som aspirant får du arbeta tillsammans med mer erfarna lägerledare som ser till att du får en bra balans av utmaning och trygghet, där uppdragets arbetsuppgifter anpassas efter dina förmågor, kunskaper och tidigare erfarenheter. Som lägeraspirant arbetar du aktivt med deltagarna och är en del av ett lägerteam där ni uppmärksammar, peppar och stöttar enskilda deltagare, samtidigt som ni ser till att lägret har en positiv gruppdynamik där alla mår bra. Du är deltar även i planering och utvärdering innan respektive efter lägret. 

    Handledd av: Lägerchef som ingår i lägerteam

    Förkunskaper:  Intresserad av grupprocesser och av barn & ungdomsverksamhet samt är ansvarsfull, trygg, positiv och pedagogisk. Det är meriterande om du har gått LASPen (KFUM Umeås Ledaraspirantutbildning) eller har andra ledarerfarenheter.

    Utbildningar: Safe space, Upptaktshelgen och Återträffshelgen.

    Ersättning: Kost, logi samt 100 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 16år

Gårdsuppdrag

Gårdsuppdragen är indelade i två perioder. I din ansökan väljer du vilken period du är intresserad av samt vilket uppdrag.

Period 1 14/6 – 30/6

Period 2 29/6 – 15/7

Period 3 15/7 – 26/7

Period 4 26/7 – 18/8

  • Lägergårdschef

    Lägergårdschef, ”LGC” passar dig med god ledarerfarenhet som brinner för att utveckla andra. Som LGC koordinerar du de ideella och verksamheten på gården. Det passar dig som är bra på att lyssna och förstå andra människor, skapa ett bra klimat på lägergården och kan hantera många arbetsuppgifter samtidigt. Du jobbar med administration och logistik samtidigt som du uppmärksammar, stöttar, utmanar och utvecklar ideella ledare. Under dagens gång löser du de problem som kan uppstå på en lägergård där det är full fart. 

    Handledd av: Lägeransvarig tjänsteperson

    Förkunskaper: Genomförd LASP (KFUM Umeås Ledaraspirantutbildning) eller annan liknande ledarskapsutbildning. Erfarenhet av att ha varit ledare för ett större antal personer. 

    Utbildningar: Safe space, Upptaktshelgen samt Återträffshelgen, HLU och/eller Ideell chef,

    Ersättning: Kost, logi samt 400 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 20 år

  • Programmis

    Det här uppdraget är helt perfekt för dig som älskar läger och har tidigare erfarenhet av det, men vill ha en större utmaning som inkluderar mer övergripande ansvar över lägerverksamheten. Du är ett stöd och resurs för läger där du handleder lägerchefer, bistår vid planering och utvärdering av läger, och koordinerar lägrens olika aktiviteter på lägergården. Dina dagar kan se väldigt olika ut, ena dagen arbetar du administrativt, ringer föräldrar och bistår ett läger med planering, den andra dagen deltar du på ett kanotpass för att en lägerledare behöver vila och genomför sedan ett spex tillsammans med gårdspersonalen för alla läger.

    Handledd av: Lägergårdschef

    Förkunskaper: Genomförd LASP (KFUM Umeås Ledaraspirantutbildning) eller annan liknande ledarskapsutbildning. Erfarenhet av att ha varit ledare för ett större antal personer. 

    Utbildningar: Safe space, Upptaktshelgen samt Återträffshelgen, HLU och/eller Ideell chef,

    Ersättning: Kost, logi samt 250 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 20 år

  • Hamnkapten

    Tycker du om när andra lyser upp när du instruerar, att se stoltheten i deras blick efter att de utmanat sig själva och gillar att vara ute på vattnet och vill utveckla andra ideella ledare? Då är hamnkapten perfekt för dig. Du är ansvarig för lägergårdens hamn, vattenaktiviteter, hajkbod samt ansvarig för handledning och utbildning av hamninstruktörer och hamnaspiranter. Det passar dig som är utbildad och kunnig inom segling, kanot, hajk, underhåll av båtar samt säkerhet på vattnet. Du är ansvarsfull, pedagogisk, trygg, händig och intresserad av grupprocesser. Dina dagar spenderas med att genomföra aktivitetspass på vatten,  underhålla material och båtar samt hjälpa till i övrigt på gården. 

    Handledd av: Lägergårdschef

    Förkunskaper: Genomförd LASP (KFUM Umeås Ledaraspirantutbildning) eller annan liknande ledarskapsutbildning. Erfarenhet av att ha varit ledare för ett större antal personer. I övrigt samma förkunskaper som för hamninstruktör.

    Utbildningar: Safe space,HLU, Upptaktshelgen samt Återträffshelgen

    Ersättning: Kost, logi samt 250 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 20 år

  • Hamninstruktör

    Tycker du om när andra lyser upp när du instruerar, att se stoltheten i deras blick efter att de utmanat sig själva och gillar att vara ute på vattnet? Då är hamninstruktör perfekt för dig. Du arbetar tillsammans med andra ledare i hamnen där ni håller i aktivitetspass för lägerdeltagare och ledare med målet att skapa en positiv upplevelse där de får möjlighet att utmana sig själva och växa som individer. Som hamninstruktörer är det ni som introducerar aktiviteten, instruerar, peppar, stöttar och utvärderar aktiviteten tillsammans. Övrig tid spenderas med att se över och underhålla material och båtar samt hjälpa till med det som behövs göras på en lägergård. Du spenderar även dina dagar med fortbildning, där ni gemensamt i hamnen övar och utvecklar era färdigheter i segling och kanot. Kanske passar du på att segla i storm, eller paddlar iväg och sover ute en natt. 

    Handledd av: Hamnkapten

    Förkunskaper: Utbildad instruktör på en eller flera av lägergårdens aktiviteter eller motsvarande kunskap om motorbåt, segling och kanot. Praktiska kunskaper kring underhåll av båtar samt säkerhet. Intresserad av grupprocesser, ansvarsfull, trygg, “händig”, positiv och pedagogisk.

    Utbildningar: Safe space,Upptaktshelgen och Återträffshelgen, samt nödvändiga instruktörsutbildningar i segling, kanot och hajk. TSU är önskvärt. 

    Ersättning: Kost, logi samt 150 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 18 år

  • Instruktör

    Tycker du om när andra lyser upp när du instruerar, eller att se stoltheten i deras blick efter att de utmanat sig själva? Då är instruktör perfekt för dig. Du håller i aktivitetspass för lägerdeltagare och ledare med målet att skapa en positiv upplevelse där de får möjlighet att utmana sig själva och växa som individer. Exempel på aktiviteter du kan hålla i som instruktör är bågskytte, klättring, höghöjdsbana, smide mm. Detta passar perfekt för dig som är pedagogisk, trygg, ansvarsfull och positiv som har ett intresse för aktiviteterna. Instruktörerna på gården ansvarar även för underhåll och dokumentation samt för att klimatet i instruktörsgruppen är öppet och trevligt där alla hjälps åt och skapar en trygg miljö för alla att växa i. 

    Handledd av: Lägergårdschef

    Förkunskaper: KFUM Umeås höghöjdsutbildning.  Intresserad av grupprocesser, ansvarsfull, trygg, positiv och pedagogisk.

    Utbildningar: Safe space,Upptaktshelgen och Återträffshelgen, samt nödvändiga instruktörsutbildningar. Önskvärt är bågskytte- smides- och TSU-utbildning. 

    Ersättning: Kost, logi samt 150 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 18år

  • Köksbiträde

    Vill du hjälpa till med tillredning av mat och utveckla dina färdigheter i matlagning samtidigt som du får ta del av allt fantastiskt som ideellt arbete på en lägergård innebär? Som köksbiträde är du en del av ett team som ser till att mat och servering håller hög kvalité och att köket är snyggt och rent, samtidigt som egna initiativ är välkomna. Har du en ny sallad eller kanske morotskaka som du alltid velat göra? Att arbeta som köksbiträde passar perfekt för dig som är intresserad av matlagning, positiv till arbete i kök och gillar att arbeta tillsammans med andra. Dina arbetsuppgifter under dagarna formas utifrån förkunskaper och personlig lämplighet, men består av nära arbete tillsammans med lägergårdens kock där ni förbereder och tillagar dagens måltider, renhållning av köket samt självständigt arbete vid vissa måltider. Som köksbiträde arbetar du inte hela dagarna utan köksarbete kombineras med vila, och som en del av övriga ledare och instruktörer på gården kommer du vara med i utflykter och upptåg, aktiviteter och skönt lägerhäng! När du kommer hem efter avslutat uppdrag kommer du märka hur mycket du lärt dig, och kanske är det starten på en ny karriär inom matlagning? Med en jättebra merit i bagaget!

    Handledd av: Kökschef i arbetet, Lägergårdschefen har övergripande ansvar.

    Förkunskaper: Intresserad av matlagning, positiv till att lära sig mer om kök och matlagning samt till att arbeta i grupp.

    Utbildningar: Safe space,Upptaktshelgen och Återträffshelgen

    Ersättning: Kost, logi samt 150 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 18 år

  • Praktikus

    Tycker du om att arbeta självständigt där du får laga, fixa, organisera och göra miljön runt omkring dig inbjudande samtidigt som du är social? Som praktikus blir du snabbt en av dem som känner till lägergården allra bäst, du vet exakt vart den bästa polygripen finns eller vart slanor inför hajk går att hitta. Praktikus är lägergårdens ideella vaktmästare som tillsammans med de anställda vaktmästarna utför det praktiska arbete som behövs för att hålla gården välfungerande. 

    Handledd av: Lägergårdschef

    Förkunskaper: Tidigare erfarenhet av likartat arbete inom KFUM eller motsvarande verksamhet. 

    Utbildningar: Safe space, Upptaktshelgen, Återträffshelgen samt HLU

    Ersättning: Kost, logi samt 150 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 18 år

  • Gårdsvärd

    Tycker du om att arbeta självständigt där du får ordna, organisera och göra miljön runt omkring dig trivsam samtidigt som du är social? Som gårdsvärd blir du snabbt en av dem som allra bäst känner alla deltagare, ledare och själva lägergården. Du är ansvarig över lägergårdens kiosk, Markan, där du varje dag träffar alla deltagare och ledare. Att vara gårdsvärd passar perfekt för dig som är ordningsam, praktisk, händig samt är serviceinriktad och har god social kompetens. Utöver ansvaret för Markan ansvarar du även för lägergårdens städning, städmaterial och städrutiner. Tillsammans med praktikus ansvarar du över att den fysiska miljön är trivsam och inbjudande. 

    Handledd av: Lägergårdschef

    Förkunskaper: Tidigare erfarenhet av likartat arbete inom KFUM eller motsvarande verksamhet. God social kompetens, serviceinriktad, ordningsam, praktisk 

    Utbildningar: Safe space, Upptaktshelgen, Återträffshelgen samt HLU

    Ersättning: Kost, logi samt 150 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 18 år

  • Aspirant under 18år

    Aspirantuppdraget är perfekt för dig som ännu inte har erfarenheten eller åldern inne för att ha ett gårdsuppdrag men vill lära dig mer om gården och utveckla dina kunskaper och färdigheter inom ditt valda område samt ledarskap. 

    Det finns många olika alternativ att välja mellan! Aspirant kan du vara inom alla områden på gården. I köket, i hamnen, med instruktörerna, med praktikus eller tillsammans med gårdsvärd. Som aspirant kommer du få insyn i hur gårdens alla områden samarbetar och hjälps åt för att skapa en så fantastisk och utvecklande plats som möjligt för lägerdeltagare och ledare. Uppdraget anpassas tillsammans med områdeshandledare efter dina förmågor, kunskaper och tidigare erfarenheter så du får bästa möjlighet att utmanas och utvecklas i en trygg miljö. Ta chansen att lära dig alla tips och trix från erfarna ledare och instruktörer och att prova på allt som behövs för att känna dig stärkt inför dina framtida uppdrag på gården. 

    Handledd av: En av de ansvariga inom det område du ansöker om.

    Förkunskaper:  Det är meriterande om du har gått LASPen (KFUM Umeås Ledaraspirantutbildning) eller har andra ledarerfarenheter.

    Utbildningar: Safe space, Upptaktshelgen och Återträffshelgen.

    Ersättning: Kost, logi samt 100 kr/dag

    Ålderskrav: Minst 16år

×