Skip to content
Sök

Utbildningar 2022

Utbildningar för ideella ledare

KFUM Norrbyskär anordnar varje år flera ledarskapsutbildningar. Alla som har fått ett ideellt uppdrag kan anmäla sig till våra utbildningar. Utbildningarna ger dig de kunskaper du behöver för att på ett bra sätt kunna genomföra ditt uppdrag. Men utbildningarna är också så mycket mer- de är fantastiskt roliga och hjälper dig att utvecklas som person!

Vissa av utbildningarna är obligatoriska för alla ideella ledare, och vissa av utbildningarna är obligatoriska för vissa uppdrag. Klicka dig runt nedanför, och läs mer om utbildningarna och anmäl dig!

KFUM Umeå står för alla utbildningskostnader (förutom resekostnader där billigaste resesätt ersätts med 75%) för sommarens ledare och instruktörer på våra egna lägergårdar. Dock tar vi ut en ’no-show avgift’ för en del av den faktiska kostnaden för utbildningen, om någon inte dyker upp eller avanmäler sig senare än två veckor före kursstart. Det är självklart så att någon kan bli sjuk, och mot uppvisande av läkarintyg utgår heller ingen avgift.

Det går aldrig att få för mycket utbildning!

 • Upptakten Norrbyskär 26-29 maj

  Introduktionshelgen inför sommaren som är obligatorisk för alla som ska vara ideella på sommarens läger. Vi går igenom allt du behöver veta inför sommaren så som rutiner, tips och trix, lägerplanering osv.

  När: 26/5 – 29/5

  NYA ideella samlas 26/5 kl 9:15 i Norrbyn

  ALLA ANDRA ideella samlas 14:45 i Norrbyn

  Var: Norrbyskärs lägergård

  No-show avgift 250kr.

 • HLU, Högre ledarskaps-utbildning

  Utbildningen kortas i år ner till ett dygn.

  HLU är en ledarskapsutbildning för de som ska handleda andra ideella ledare under sommaren. Utbildningen syftar till att ge dig de verktyg du behöver, så som kunskap om gruppdynamik, feedbackteorier och teambuilding. En spännande utbildning som varje år har nytt tema! I år ingår en ”Emma”, vilket är KFUMs egna fördjupningskurs i ledarskap och personlig utveckling. Utbildningen är obligatorisk för alla som har handledande uppdrag, oavsett om du deltagit i HLU tidigare. Utbildningen erbjuds för alla som har följande uppdrag:

  Norrbyskär: Lägergårdschef, Programmis, Gårdsvärd, Praktikus, Hamnkapten

  När: 25/5 18:30 i Norrbyn – 26/5 ca 17:00
  Var: KFUM Norrbyskärs lägergård
  No-show avgift 250kr.

 • Återträffen

  Återträffen är Norrbyskärs årliga myshelg där alla som varit på gården kan återkomma och njuta av höstrusk och härligheter. Denna helg är till för att ha det riktigt trevligt, lära oss från sommaren som varit och tagga igång inför nästa sommar! Helgen är obligatorisk för alla ideella ledare. Välkommen!

  När: 30 september-2 oktober
  Var: Norrbyskärs lägergård

  No-show avgift 250kr.

 • Ideell Chef

  En ledarskapsutbildning för lägergårdschefer, med fokus fokus på kulturskapande. Vad är det egentligen som gör att någon trivs och känner sig accepterad? Varför känner någon annan att den inte är en del av gruppen? Vad kan de som har ledande uppdrag göra för att aktivt skapa ett klimat som är inkluderande och positivt för alla i verksamheten? Temat är att leda andra vuxna. Utbildningen riktar sig främst till lägergårdschefer på Norrbyskär och utbildningen sker tillsammans med ungdomar med ledande uppdrag från andra KFUM-gårdar i Sverige.

  När: 6-8 maj
  Var: KFUM Norrbyskärs lägergård.

  Är du intresserad? Hör av dig till pernilla.holmberg@kfum.nu eller smsa 0703928899

 • trygghet, samarbete och utmaning

  Vad är poängen med aktiviteter om man inte har ett tydligt underliggande syfte? En pedagogik som genomsyrar all aktivitet och ett tydligt arbetssätt som alla instruktörer och ledare är väl utbildade i? Klättring, Segling, bågskytte mm är alla roliga och häftiga aktiviteter, men TS är det som ger våra aktiviteter syfte! Att kunna leda en grupp och få dem att utvecklas och jobba tillsammans lägger grunden för att gruppen ska kunna lära sig något tillsammans. Trygghet och Samarbete är tembuilding baserat på Project Adventure från USA och kallas ofta TSU.

  Den här kursen är för dig som är intresserad av att jobba med grupper och hjälpa dem utvecklas. Kursen är ett väldigt bra komplement till våra övriga instruktörs- och ledarutbildningar. Vi rekommenderar därför den här kursen till alla som vill jobba ideellt hos oss.

  När: 6-8 maj
  Var: KFUM Norrbyskärs lägergård

  No-show avgift: 250 kr

 • Kanot- och hajkutbildning

  Lär dig hantera kanoten bland öarna omkring Norrbyskär samtidigt som du lär dig om friluftsliv. Utbildningen riktar sig både till dem som har ett uppdrag i hamnen på Norrbyskär men även lägerledare på Nydala och Norrbyskär. Tyst paddling nära strändernas fågelliv eller vänd kanoten på en femöring. Kanske packar för en dagstur och lagar kvällsmat på en strand innan vi paddlar hem i solnedgången, eller så bygger vi vindskydd och bastar i tält på stranden innan vi sover under bar himmel. Praktisk kunskap om paddling och hajk kombineras med pedagogik och säkerhetstänk. Efter genomförd utbildning ska du veta hur du på ett säkert sätt tar hand om en grupp på vattnet, lärt dig lekar och övningar som gör kanotpasset roligt för stora och små, och förstås blivit en skickligare kanotist samtidigt som du vet hur man genomför en lyckad hajk där både deltagare och ledare aldrig vill åka hem.

  När: 10-12 juni
  Var: KFUM Norrbyskärs lägergård

  No-show avgift: 250 kr

 • Klättring, Grönt kort

  Detta är en obligatorisk kurs för dig som har ett uppdrag som klätterledare/instruktörer på någon av våra lägergårdar och inte innehar grönt kort sedan tidigare. Utbildningen lär dig att genomföra topprepsklättring på ett säkert sätt. Utbildningen följer Svenska klätterförbundets norm för grundkurs i klättring och genomförs av auktoriserad klätterinstruktör. Efter avklarad utbildning och godkänd utbildning tilldelas du ett ”grönt kort”. Grönt kort” ger dig behörighet till att få säkra på alla klätterhallar anslutna till Svenska klätterförbundet.

  KFUM Norrbyskär kommer inte att anordna en egen utbildning. Istället kommer du som behöver gå grönt kort utbildning själv att få boka och gå utbildningen på ett klättercenter. När du genomfört kursen återbetalar KFUM dig.

  Har du några frågor? Hör av dig till den som rekryterade dig eller någon i styrelsen.

 • Höghöjdsutbildning

  Det här är kursen för dig som vill jobba som instruktör för höghöjdsaktiviteterna på Norrbyskär! Under utbildningen lär vi oss att instruera och leda höghöjdsbanan, trapetzhoppet och klättertornet. Fokus ligger dels på det praktiska genomförandet och dels på hur vi kan genomföra utmanande aktiviteter som ett verktyg för grupp- och personlighetsutveckling. Efter genomförd utbildning krävs att du går som aspirant vid minst två tillfällen innan du får arbeta med grupper på egen hand. Vi ser gärna att du deltar i TS-utbildningen innan höghöjdsutbildningen. Det är ett krav att du som deltar redan har tagit Grönt Kort, antingen i KFUM’s regi (se ovan) eller hos någon annan certifierad utbildare.

  När: 10-12 juni
  Var: KFUM Norrbyskärs lägergård
  Förkunskap: Grönt kort

  No-show avgift: 250 kr

 • Seglingsutbildning

  Lär dig grunderna i segling och seglingspedagogik på Norrbyskär. Bra utbildning för dig har ett uppdrag i hamnen på Norrbyskär eller som ska jobba på läger i sommar där segling är ett inslag. Utbildningen är på lägergården på Norrbyskär och huvudfokus ligger på att lära känna våra båtar och bli tryggare i sin egen segling. Vi seglar både Laser Bugg såväl som den större båten Laser Bahia. Under utbildningen varvas teori och praktik. Utbildningen anpassas efter dig och inga förkunskaper krävs. Öppen för alla men förtur till de som i sommar har uppdrag som Hamninstruktör, Hamninstruktörsaspirant och Hamnkapten eller Lägerledare på seglingsläger på Norrbyskär.

  Utbildningen anpassas efter din nivå och kräver därför ingen förkunskap men är samtidigt utmanande för dig som har mycket förkunskap.

  När: 10-12 juni
  Var: KFUM Norrbyskärs lägergård

  No-show avgift: 250 kr

 • Instruktörsveckan

  Vad är bättre än en utbildningshelg? Jo, en utbildningsvecka!

  På alla utbildningar är tiden en utmaning, vi hinner aldrig med allt vi önskar. Det finns så mycket att lära sig, och så mycket kunskap som våra utbildare vill dela med sig av.

  Därför vill vi i styrelsen anordna en utbildningsvecka, så kallad ”Instruktörsvecka”. Instruktörsveckan blir en fortsättning på utbildningshelgen 10-12 juni och pågår tills den 15 juni. Alltså till dagen innan period ett börjar. Det är ett tillfälle att fördjupa sina kunskaper och få nya kunskaper i ett annat område. Utbildningens innehåll styrs utifrån intresse och utbildare. Om du har önskemål skriv gärna det som en kommentar i din ansökan.

  Utbildningen genomförs om det finns intresse- så skicka in en anmälan om du är lika peppad som vi!

  När: 12-15 juni
  Var: KFUM Norrbyskärs lägergård