Alla personer som godkänts för ett ideellt uppdrag på någon av våra lägergårdar under 2021 kan anmäla sig till en mängd olika utbildningar för att på ett bra sätt kunna genomföra sitt uppdrag. Observera att för en del uppdrag är vissa utbildningar obligatoriska och dessa prioriteras då i anmälningen.

KFUM Umeå står för alla utbildningskostnader (förutom resekostnader där billigaste resesätt ersätts med 75%) för sommarens ledare och instruktörer på våra egna lägergårdar. Dock tar vi ut en ’no-show avgift’ för en del av den faktiska kostnaden för utbildningen, om någon inte dyker upp eller avanmäler sig senare än två veckor före kursstart. Det är självklart så att någon kan bli sjuk, och mot uppvisande av läkarintyg utgår heller ingen avgift.

Anmäl dig till våra utbildningar HÄR.

Utbildningsprogram 2021

Ideell chef

Ideell chef

En ledarskapsutbildning för lägergårdschefer, med fokus fokus på kulturskapande. Vad är det egentligen som gör att någon trivs och känner sig accepterad? Varför känner någon annan att den inte är en del av gruppen? Vad kan de som har ledande uppdrag göra för att aktivt skapa ett klimat som är inkluderande och positivt för alla i verksamheten? Temat är att leda andra vuxna. Utbildningen riktar sig främst till lägergårdschefer på Norrbyskär och Nydala men andra med ledande roller är också välkomna att söka. Utbildningen sker tillsammans med ungdomar med ledande uppdrag från andra KFUM-gårdar i Sverige.

Vem? Lägergårdschef och programmis prioriteras, men alla är välkomna att göra en intresseanmälan.
När? 8/4, 15/4, 29/4, 6/5, 20/5, och 27/5 klockan 17:45-19:00.
Var? Online.
Anmälan? Skicka in en intresseanmälan via länken här.
No-show avgift 500kr.
HLU Högre Ledarskaps- utbildning

HLU Högre Ledarskaps- utbildning

HLU är en ledarskapsutbildning för de som ska handleda andra ideella ledare under sommaren. Utbildningen syftar till att ge dig de verktyg du behöver, så som kunskap om gruppdynamik, feedbackteorier och teambuilding. En spännande utbildning som varje år har nytt tema! I år ingår en "Emma", vilket är KFUMs egna fördjupningskurs i ledarskap och personlig utveckling. Utbildningen är obligatorisk för alla som har handledande uppdrag, oavsett om du deltagit i HLU tidigare. Utbildningen erbjuds för alla som har följande uppdrag:

Norrbyskär: Lägergårdschef, Programmis, Gårdsvärd, Praktikus, Hamnkapten, Lägerchef Nydala: Lägergårdschef, Gårdsvärd, Praktikus, Lägerchef

När? 12-16 maj
Var? Norrbyskärs lägergård
No-show avgift 500kr.

Boka
Upptakten Nydala

Upptakten Nydala

Upptakten är Nydalas årliga introduktionshelg där alla som ska jobba ideellt på Nydala träffas inför sommaren. Den här helgen är en utbildnings och planeringshelg där vi lär oss om gårdarna, uppdragen, KFUM och mycket mera. Det är också en otrolig mötesplats för ledare där vi lär känna varandra och utbyter erfarenheter. Helgen är obligatorisk för alla som ska göra ett ideellt uppdrag i sommar!

När? Datum kommer senare
Var? KFUM Umeå (Järnvägsallén 20) / Nydalas lägergård
No-show avgift 250kr.

Boka
Upptakten Norrbyskär

Upptakten Norrbyskär

Upptakten är Norrbyskärs årliga introduktionshelg där alla som ska jobba ideellt på Norrbyskär träffas inför sommaren. Den här helgen är en utbildnings- och planeringshelg där vi lär oss om gården, uppdragen, KFUM och mycket mera. Det är också en bra mötesplats för ledare där vi lär känna varandra och utbyter erfarenheter. Helgen är obligatorisk för alla som ska göra ett ideellt uppdrag i sommar!

När? 4-6 juni
Var? Norrbyskärs lägergård
No-show avgift 250kr.

Boka
Laspen

Laspen

Ledaraspirantutbildning för dig som vill bli framtidens ledare. Du lär dig mer om ledarskap, hur grupper fungerar och hur du kan hantera svåra situationer eller konflikter. Utöver teoretiska kunskaper får du också testa på att vara lägerledare i praktiken, planera aktiviteter och lära dig om friluftsliv. Det här är en meriterande utbildning för alla men framförallt för dig som vill jobba med ledarskap i framtiden. Alla som är intresserade av att gå utbildningen är välkomna att lämna in en ansökan, vårt mål är att ge alla intresserade en plats.

Ålder 16-18 år (året du fyller)
Datum 2-14 augusti
Pris 4300 kr (medlemsavgift i KFUM Umeå tillkommer med 150 kr)

Avbokningsregler enligt information som skickas ut i samband med er bokning

Boka
Klättring

Klättring "Grönt kort"

Detta är en obligatorisk kurs för dig som har ett uppdrag som klätterledare/instruktörer på någon av våra lägergårdar och inte innehar grönt kort sedan tidigare. Utbildningen lär dig att genomföra topprepsklättring på ett säkert sätt. Utbildningen följer Svenska klätterförbundets norm för grundkurs i klättring och genomförs av auktoriserad klätterinstruktör. Efter avklarad utbildning och godkänd utbildning tilldelas du ett ”grönt kort”. Grönt kort” ger dig behörighet till att få säkra på alla klätterhallar anslutna till Svenska klätterförbundet. Du måste delta på båda tillfällena för att bli godkänd och få det gröna kortet. De som ska delta i Norrbyskärs höghöjdsutbildning har förtur på det första kurstillfället, därefter har de med relevanta uppdrag på båda gårdarna förtur.

Eventuellt läggs utbildningstillfällen ut under sommaren
Segla sött

Segla sött

Lär dig grunderna i segling och prova på att segla. Bra utbildning för dig som ska jobba på läger i sommar där segling är ett inslag eller som ska ha ett annat uppdrag på Nydala eller Norrbyskär. Utbildningen är på lägergården på Nydala och huvudfokus ligger på att lära känna våra båtar, Laser Bugg och bli tryggare i sin egen segling. Under utbildningen varvas teori och praktik. Inga förkunskaper krävs. Öppen för alla men förtur till de som i sommar har uppdrag som Lägerchef och Lägerledare på seglingsläger på Nydala eller som Hamnkapten, Hamninstruktör och Hamninaspirant på Norrbyskär. För dig som har ett uppdrag på Norrbyskär kan det finnas behov av kompletterande utbildning för lokalkännedom. Efter utbildningen får du assistera under seglingspass på både Nydala och Norrbyskär.

När: Datum kommer senare
Var: Nydalas lägergård
No-show avgift: 250 kr

Boka
Segla salt

Segla salt

Lär dig grunderna i segling och seglingspedagogik på Norrbyskär. Bra utbildning för dig har ett uppdrag i hamnen på Norrbyskär eller som ska jobba på läger i sommar där segling är ett inslag. Utbildningen är på lägergården på Norrbyskär och huvudfokus ligger på att lära känna våra båtar och bli tryggare i sin egen segling. Vi seglar både Laser Bugg såväl som den större båten Laser Bahia. Under utbildningen varvas teori och praktik. Utbildningen anpassas efter dig och inga förkunskaper krävs. Öppen för alla men förtur till de som i sommar har uppdrag som Hamninstruktör, Hamninstruktörsaspirant och Hamnkapten eller Lägerledare på seglingsläger på Norrbyskär, samt Lägerchef och Lägerledare på seglingsläger på Nydala. För dig som har ett uppdrag på Nydala kan det finnas behov av kompletterande utbildning för lokalkännedom. Efter utbildningen får du assistera under seglingspass på både Nydala och Norrbyskär.

När: 11-13 juni
Var: Norrbyskärs lägergård
No-show avgift: 250 kr

Boka
Segla surt

Segla surt

Detta är en seglingsutbildning för dig som redan känner dig säker på seglingen i en mindre båt och vill ta ytterligare steg i din segling, till exempel genom att prova på att använda gennaker och segla längre ut i Snöanskärgården. Under Segla Surt kommer du förutom att segla mycket i våra Laser Bahia även få en genomgång i materialkunskap och underhåll samt träna på motorbåtskörning. När utbildningen är klar har du möjlighet att (efter kontroll av ansvarig personal) godkännas som hamninstruktör på Norrbyskär samt för användning av våra motorbåtar i vattnen kring Norrbyskär.

När: Datum kommer senare
Var: Norrbyskärs lägergård
Förkunskap: Tidigare seglingserfarenhet
No-show avgift: 250 kr

Boka
TSU Trygghet & samarbete

TSU Trygghet & samarbete

Vad är poängen med aktiviteter om man inte har ett tydligt underliggande syfte? En pedagogik som genomsyrar all aktivitet och ett tydligt arbetssätt som alla instruktörer och ledare är väl utbildade i? Klättring, Segling, bågskytte mm är alla roliga och häftiga aktiviteter, men TS är det som ger våra aktiviteter syfte! Att kunna leda en grupp och få dem att utvecklas och jobba tillsammans lägger grunden för att gruppen ska kunna lära sig något tillsammans. Trygghet och Samarbete är tembuilding baserat på Project Adventure från USA.

Den här kursen är för dig som är intresserad av att jobba med grupper och hjälpa dem utvecklas. Kursen är ett väldigt bra komplement till våra övriga instruktörs- och ledarutbildningar. Vi rekommenderar därför den här kursen till alla som vill jobba ideellt hos oss.

När: Inställd
Var: Norrbyskärs lägergård
No-show avgift: 250 kr

Boka
Höghöjds- utbildning

Höghöjds- utbildning

Det här är kursen för dig som vill jobba som instruktör för höghöjdsaktiviteterna på Norrbyskär! Under utbildningen lär vi oss att instruera och leda höghöjdsbanan, trapetzhoppet och klättertornet. Fokus ligger dels på det praktiska genomförandet och dels på hur vi kan genomföra utmanande aktiviteter som ett verktyg för grupp- och personlighetsutveckling. Efter genomförd utbildning krävs att du går som aspirant vid minst två tillfällen innan du får arbeta med grupper på egen hand. Vi ser gärna att du deltar i TS-utbildningen innan höghöjdsutbildningen. Det är ett krav att du som deltar redan har tagit Grönt Kort, antingen i KFUM’s regi (se ovan) eller hos någon annan certifierad utbildare.

När: 28-30 maj
Var: Norrbyskärs lägergård
Förkunskap: Grönt Kort
No-show avgift: 250 kr

Boka
Kanot- och Hajk- utbildning

Kanot- och Hajk- utbildning

Lär dig hantera kanoten bland öarna omkring Norrbyskär samtidigt som du lär dig om friluftsliv. Utbildningen riktar sig både till dem som har ett uppdrag i hamnen på Norrbyskär men även lägerledare på Nydala och Norrbyskär. Tyst paddling nära strändernas fågelliv eller vänd kanoten på en femöring. Kanske packar för en dagstur och lagar kvällsmat på en strand innan vi paddlar hem i solnedgången, eller så bygger vi vindskydd och bastar i tält på stranden innan vi sover under bar himmel. Praktisk kunskap om paddling och hajk kombineras med pedagogik och säkerhetstänk. Efter genomförd utbildning ska du veta hur du på ett säkert sätt tar hand om en grupp på vattnet, lärt dig lekar och övningar som gör kanotpasset roligt för stora och små, och förstås blivit en skickligare kanotist samtidigt som du vet hur man genomför en lyckad hajk där både deltagare och ledare aldrig vill åka hem.

När: 28-30 maj
Var: Norrbyskärs lägergård
No-show avgift: 250 kr

Boka
Återträffen Norrbyskär

Återträffen Norrbyskär

Återträffen är Norrbyskärs årliga myshelg där alla som varit på gården kan återkomma och njuta av höstrusk och härligheter. Denna helg är till för att ha det riktigt trevligt, se tillbaka på sommaren som varit och tagga igång inför nästa sommar! Välkommen!

När? 1-3 oktober
Var? Norrbyskärs lägergård
No-show avgift 250kr.

Boka

 

 

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Följ oss i sociala medier

Translate »